Geschiedenis Indonesie

Geschiedenis van Indonesië

Voor de tijd van de VOC en voordat de Nederlanders Indonesië inlijfden als kolonie, bestonden er tussen de 7de en 14e eeuw in Indonesië op verschillende plaatsen diverse koninkrijken. Deze waren vooral gericht op het hindoeïsme en het boeddhisme. Later deed de islam via de handel zijn intrede en groeide uit tot de belangrijkste religie in Indonesië.

De Japanners maakten een eind aan Nederlands-Indië. De Nederlanders werden opgesloten in kampen en de Indonesiërs werden gedwongen om mee te helpen met de Japanners. Indonesië wordt onafhankelijk op 17 augustus 1945. Erkenning door Nederland laat nog 5 jaar op zich wachten. Lange tijd werd in Nederland alleen de onafhankelijkheidsdatum van 27 december 1949 gehanteerd. In 2005 maakte minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken bekend dat Nederland de officiële onafhankelijkheid van 17 augustus 1945 zal erkennen. Hiermee werd één van de laatste struikelblokken voor een volwaardige relatie tussen Nederland en Indonesië uit de weg geruimd. In 1963 moest Nederland onder druk van VN en VS Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië overdragen.

Eten is in Indonesië het synoniem voor rijst eten. Dit is onafhankelijk van sociale rang of tijd van de dag. Deze graansoort wordt sinds meer dan tweeduizend jaar gegeten.

In Indonesië hebben de keukens van de vele volken hun sporen achtergelaten. Talrijke curry’s getuigen van Indiase invloeden en de vele Chinese restaurants wijzen op de aanwezigheid van deze bevolkingsgroep. De moslims hebben ervoor gezorgd dat varkensvlees een zeldzaamheid is op het Indonesische menu.

Het meest bekende biermerk in Indonesië en mogelijk ook in de regio Zuidoost-Azie is Bir Bintang. Dit biermerk is afkomstig uit de Heinekenbrouwerijen wat je terugziet in de naam en de vormgeving van het flesje.

Comments are closed.